Ze života čápů

Čápi jsou již od pradávna symbolem jara, nového života, štěstí, zdraví, rodičovství a moudrosti. S čápy se setkáváme v mnoha pranostikách, dětských říkankách, pohádkách či pověstech. Ti naši, olomoučtí, mají své hnízdo již řadu let na komíně u Ušatého domu v centru hanácké metropole. Každý rok se do něj vracejí a vychovávají další generaci těchto krásných poslů jara. Pojďme nyní společně nahlédnout do jejich domova a dozvědět se o jejich životě a symbolice, která je s nimi spojena, více.


Odkud jsme se tu vzali?

No přeci z Afriky! Čápi, kteří hnízdí u nás na Hané urazí trasu dlouhou přes 9000 km. Z jižní a střední Afriky letí na sever podél toku řeky Nil, přes úžinu Bospor a Balkán až k nám. Celou trasu přitom urazí přibližně za pouhé tři týdny. Zajímavostí je, že vzhledem k mírným zimám v posledních letech dokonce několik málo čápů přezimuje u nás a do Afriky se vůbec nevrací.

Stavíme si hnízdo a zakládáme rodinu

Čápi patří mezi velmi věrná stvoření. A to jak ke svému partnerovi, tak i svému hnízdu. Do vybudovaného hnízda se čápi opětovně vracejí. Jako první přilétá do hnízda samec, který ihned po příletu začíná hnízdo opravovat. Zanedlouho se do hnízda vrací také samička. Po jejím příletu začínají ptáci na hnízdě charakteristicky klapat zobákem jako součást uvítacího rituálu.

Nový život

Přibližně po týdnu od páření začíná samička čápa klást v hnízdě vejce. Každý den naklade jedno vajíčko. Takových vajíček, která jsou takřka stejně velká jako vajíčka slepičí, samička naklade celkem 4 nebo 5. Následuje období, kdy se čápi střídají v péči o vajíčka, zahřívají je a po uplynutí asi 30 dní se postupně začínají líhnout čapí mláďata.

Rosteme jako z vody

Po vylíhnutí čapích mláďat čeká na jejich rodiče nelehký úkol. Střídají se v péči o malá čápata. Musejí je chránit před prochladnutím a promoknutím a zároveň shánějí potravu, aby nasytili sebe i své potomky. V tomto se střídají po celých 60 dní. Tedy do doby než mláďata vyrostou. V posledních týdnech mláďata trénují svaly na svých křídlech. Neustálým máváním je posilují a připravuj na první samostatný let.

Vyvádění mláďat a první let

Jakmile jsou mláďata dostatečně silná, podnikají první výlety mimo bezpečí svého hnízda. Jakmile jsou všechna mláďata připravena k letu, celá čapí rodinka opouští hnízdo, avšak nadále žije společně. V tomto období jsou čápi takřka všudypřítomní. Vyhledávají čerstvě posečené louky či zoraná pole, kde sbírají poraněné a mrtvé hraboše či ostatní živočichy. Mláďata mají na rozdíl od svých dospělých rodičů černý zobák a nohy. Naopak dospělí čápi mají charakteristicky růžové nohy a rudý zobák. Celá čapí rodinka společně ve volné přírodě tráví přibližně tři týdny. Po této době jsou mláďata již zcela samostatná.

Zpátky do Afriky

Jedno staré přísloví praví: Na sv. Bartoloměje odlétají čápi do Afriky. Bartoloměj slaví svůj svátek 24. srpna. V této době jsou čápi již připraveni na dlouhou pouť zpět do Afriky na svá zimoviště a my se můžeme začít těšit na jejich přílet na začátku příštího jara. V Africe žijí čápi zcela odlišným způsobem života. Nezůstávají na jednom místě, ale neustále putují krajinou. Ta se také velmi liší od té naší. Čápi přezimují v savanách, stepích či na travnatých plochách, mnohdy daleko od zdrojů vody. Číhají zde na ně také mnohá nebezpečí. Velmi často jsou totiž loveni domorodými obyvateli.