Věděli jste že...


Čápi nemají hlasivky a proto jediný zvuk, který dokáží vydávat, je klapání zobákem.

Jedno hnízdo mohou různí čápi využívat i po dobu více než 100 let. 

Čáp bílý je s rozpětím křídel až 220 cm jedním z největších českých ptáků.

Dominantní složkou potravy čápů nejsou tradičně známé žáby, ale především hraboši polní. Čápi mají tedy významný dopad i na zemědělství.

Opakovaně využívané a zvětšované hnízdo čápů může dosáhnout hmotnosti i přes 1000 kg.

Nejdelší zjištěný věk čápa bílého v zajetí dosáhnul 27 let. Běžně se čápi ve volné přírodě dožívají věku přes 10 let.

V roce 1822 byl v Německu nalezen čáp se šípem zaraženým v krku. Šípem známým od domorodých kmenů střední Afriky. Tento objev se stal mezníkem v porozumění migrace čápů. Do té doby se věřilo, že ptáci tráví zimu na dně moří, převtělují se do jiných organismů apod.